a

Latest Posts:

Sorry, no posts matched your criteria.

Follow Us:

WAT IS HET VERSCHIL TUSSEN RGB EN CMYK?

CMYK en RGB zijn kleurmodellen met verschillende toepassingen. RGB staat voor red, green en blue. De kleuren in het RGB-kleurmodel zijn samengesteld uit deze drie kleuren. RGB wordt gebruikt in digitale schermen, zoals televisies en computers monitors. Het CMYK-kleurmodel staat voor cyaan, magenta, yellow en key (zwart) en vindt zijn toepassing in print- en drukwerk. De kleuren in gedrukte of geprinte media worden altijd opgebouwd uit deze vier kleuren. Het verschil tussen RGB en CMYK is de toepassing waarvoor het gebruikt wordt.

RGB KLEUREN
.Het menselijk oog kan maar een klein deel van al het licht van de zon zien (infrarood- en ultraviolette stralen zijn bijvoorbeeld onzichtbaar). Zichtbaar licht kan worden beschreven door de drie primaire kleuren rood, groen en blauw (RGB). Deze kleuren geven samen wit licht af, daarom worden ze ook wel additieve kleuren genoemd. Het RGB-model wordt gebruikt om de kleuren te beschrijven van lichtbronnen die zelf licht genereren, zoals computer monitors, videoapparatuur, projectoren en tv-schermen.

CMYK KLEUREN
Waar twee van de drie primaire kleuren rood, groen en blauw elkaar overlappen, krijg je de secundaire kleuren cyaan, magenta en geel (afgekort als CMY). Groen + blauw is cyaan, blauw + rood is magenta en rood + groen is geel. In tegenstelling tot RGB-kleuren kunnen CMY-kleuren geen zwart krijgen, hooguit alleen donkerbruin, daarom is de kleur zwart (K) toegevoegd. Hierdoor ontstaat het kleurmodel CMYK. Door deze vier kleuren met verschillende doseringen te combineren, kunnen alle kleuren in het CMYK-spectrum worden nagebootst.

Het CMYK-model wordt gebruikt om de kleur te beschrijven van objecten die geen licht uitstralen, maar het licht van andere lichtbronnen weerkaatsen. Cyaan, magenta en geel worden gebruikt voor fullcolour drukwerk en kleuren afdrukken. Hoe meer kleuren u gebruikt, hoe donkerder de kleuren zullen zijn.