DRUKTECHNIEKEN RELATIEGESCHENKEN
Op relatiegeschenken zijn veel druktechnieken mogelijk, maar wat is nu eigenlijk het verschil en wat houdt het precies in? Hieronder leggen we de meest voorkomende uit;
Tampondruk
Van jouw logo of opdruk wordt een siliconenrubber stempel gemaakt. Deze stempel wordt in een tampondrukmachine geplaatst waarna het te bedrukken artikel onder de arm van de pers komt te liggen. De stempel pakt eerst de kleur inkt en drukt deze vervolgens af middels de pers op het artikel. Met deze druktechniek zijn PMS kleuren heel goed te benaderen. Wil je een opdruk die echt voldoet aan jouw huisstijl PMS kleur? Dan is tampondruk de beste optie. Ook goud, zilver en neon kleuren zijn met tampondruk te realiseren.
Zeefdruk
Naast het drukken van kleding in zeefdruk, kun je ook relatiegeschenken drukken met zeefdruk. Denk bijvoorbeeld aan paraplu’s of een koeltas. Bij zeefdruk wordt eerst een “film” gemaakt. Dit is een transparant vel met zwarte opdruk. In een donkere studio wordt een zeefraam belicht met de film. De zwarte stukken blijven open en de rest van het zeefraam sluit. Hierdoor blijft jouw te drukken logo open. Het zeefraam wordt op het te bedrukken artikel geplaatst en een rakel veegt de verf (die gemengd is in jouw ideale PMS kleur) over het artikel. Net zoals tampondruk zijn ook goud, zilver of neon kleuren te realiseren.
Sublimatie
Jouw opdruk wordt in spiegelbeeld, full color, op een drager geprint; het sublimatievel. Dit sublimatievel wordt tegen het te sublimeren artikel geplaatst en verhit tot wel meer dan 180 graden. Hierdoor gaan de poriën van het artikel open staan waardoor de kleurstof in deze poriën kan trekken. Het is dus wel belangrijk dat het artikel geschikt is voor sublimatie, of voorzien is van een sublimatielaag zodat de kleuren in de poriën kunnen trekken. Nadat het artikel is afgekoeld sluiten de poriën en beschikt je relatiegeschenk over een helder, full color, slijtvaste opdruk.
Digitale print
Jouw logo wordt digitaal op een product geprint. Eigenlijk alsof er een velletje papier door de printer gaat en deze wordt geprint, maar dan ziet de printer er wat anders uit en is er de mogelijkheid om in plaats van een vel papier, een relatiegeschenk onder de printkop te plaatsen. Het artikel beweegt mee, eventueel met een ronding, zodat de printkop overal goed bij kan. Naast de standaard Cyaan, Magenta, Yellow en Black kleuren is het ook mogelijk om wit te printen.
Laseren
Laseren wordt meestal toegepast op hout. Als je op hout je logo lasert krijgt deze een verbrand uiterlijk. Vaak geeft een op hout gelaserd logo een erg natuurlijke (en ecologische) uitstraling. Ook op metaal wordt een logo vaak gelaserd voor een sjieke uitstraling.
Graveren
Graveren lijkt op laseren, maar dan komt er geen hitte aan te pas. Een mesje “snijdt” als het ware in jouw relatiegeschenk en geeft zo een verdieping op de plek van de opdruk.
Embossing/debossing
Op (kunst)leer bij bijvoorbeeld menukaarten of sleutelhangers wordt vaak embossing of debossing toegepast. Een stempel drukt dan jouw logo naar beneden (embossing), of juist vanuit achter omhoog (debossing) waardoor jouw logo d.m.v. diepteverschil en schaduwval zichtbaar wordt.
Heb je nog vragen over druktechnieken of ben je benieuwd wat wij voor je kunnen realiseren op het gebied van relatiegeschenken? Neem dan contact met ons op en wij voorzien je graag van meer informatie!